Nuori Kulttuuri
Helsingin Nuorisoasiainkeskus Vantaan nuorisopalvelut Espoon nuorisopalvelut Kauniaisten nuorisotoimi Opetus- ja kulttuuriministeriö
nuorten valtakunnallinen teatteritapahtuma
På den här sidan kan du bekanta dig med Teatris regler och övriga anvisningar bl.a. gällande inkvartering och måltider. Dessutom har vi lagt fram infomaterial som man kan skriva ut för det egna regionala evenemanget.

Teatris regler

Teatris är avsett för alla teaterutövare i Finland. Ungdomar som studerar vid en yrkesinriktad utbildning för teater (andra stadiet, yrkeshögskolor eller teaterhögskola) kan inte delta i evenemanget.

Grenar

 • Talteater
 • Dansteater
  En teaterföreställning med element av dans. Koreografin för föreställningen framåt.
 • Musikal
  en teaterföreställning där musik och sång för historien framåt.
 • Gatuteater
  Performanskonst ingår i grenen
 • Övriga

 

Åldersserier och begränsningar

Deltagarna indelas i två åldersserier

 • 10–15-åringar (födda 1998–2003)
 • 16–25-åringar (födda 1988– 1997)

En tredjedel av gruppens medlemmar kan avvika från åldersserien. Avvikelsen i år begränsas inte.

Samma grupp kan delta i Teatris endast med en föreställning. Ett undantag till denna regel är gatuteaterserien, i vilken man kan delta vid sidan av en annan serie. Man bör enkelt kunna genomföra gatuteaterföreställningen i Helsingfors offentliga utrymmen och utomhus.

Minimilängden på pjäserna är 15 minuter och maximilängden 60 minuter. Endast grupper kan delta, ej enskilda artister.

Från regionalt till nationellt evenemang

Alla teaterintresserade ungdomar kan delta i regionala uttagningar. De regionala evenemangen bör vara ordnade senast i slutet av mars 2013.

Grupper som tar sig vidare från de regionala uttagningarna bör anmäla sig till det nationella evenemanget senast 1.4.2013.

Internationell dimension

Gästande grupper och experter från de nordiska länderna deltar i evenemanget. I Teatris utses också en grupp som kommer att delta i Ung Kultur-evenemangen i Sverige och Norge.

Övrigt program

Under evenemanget arrangeras workshops och kortkurser för deltagarna. Teatergruppernas ledare erbjuds utbildning och möjligheter att skapa nätverk.

Material för organisatörerna

Här kan du ladda ner en affischbotten för att marknadsföra ditt egna regionala evenemang. Teatris-affischbottnen innehåller logo på Ung kultur och utrymme för informationen om ditt evenemang. Affischen kan laddas ner antingen med skärmärke (för tryck) eller utan skärmärke (för utskrift).

Teatris-affischen (A2, pdf)

Teatris infoblad på finska och svenska

Behöver du en Teatrisbanner för din webbplats? Här finns två Teatrisbanners som du kan välja emellan. Högerklicka på bilden och välj ”Spara som” för att spara bannern på din dator.

Anvisningar för Teatris deltagare

Du kan läsa Infobrev till deltagarna här.

Inkvartering i Helsingfors

Anmälning till gemensam övernattning

Grupper som deltar i Teatris kan om de vill boka förmånliga platser för gemensam inkvartering. Man kan välja mellan Arabian yhteiskoulu, som ligger bredvid Arabia ungdomsgård, eller hostellet på Olympiastadion.

Arabian yhteiskoulu Här sover man på madrass på golvet. De som väljer Arabia ska själv hämta med sig  sängkläder, exempelvis sovsäck. kudde och/eller täcke.

Pris per natt: 10€/person

Stadioni Hostel Här finns sängar och sängkläder. Observera att det finns begränsat med platser på Stadion. Därför kommer vi, efter att reserveringen är gjord, att bekräfta att det finns plats. Natten mellan fredag och lördag finns lediga 3 och 9 personers rum endast för 39 personer. Natten mellan lördag och söndag finns plats för 142 personer i rum av alla storlekar (2, 3, 5, 9, 10,12 personers rum).

Pris per natt:

 • en plats i 9, 10 eller 12 personers rum: 19,50€/person
 • pen plats i 5 personers rum: 21,50€/person
 • en plats i 2 tai 3 personers rum: 22,50€/person

 

Måltider

Kom ihåg att reservera måltiderna i förväg!

Alla gemensamma måltider som gruppen vill delta i ska reserveras i förväg! Detta gäller även då gruppen övernattar i Arabia eller på stadion. Fredag 24.5 kan man anmäla sig till middag och /eller kvällsmål. På lördag arrangeras samtliga måltider. På söndag 26.5 endast frukost och lunch.

Beroende på var gruppen uppträder serveras lunch och middag antingen på Kaisaniemen ala-aste i Kajsaniemi eller på Sibliuslukio i Kronohagen. Vi meddelar platserna i samband med att grupperna anländer till Helsingfors.

Tidtabeller och priser per portion

Frukost

 • Lö 25.5 kl. 9.00–10.30 Arabia ungdomsgård /Arabian yhtenäiskoulu
 • Lö 25.5. kl. 7.30–10.30 Stadion Hostel
 • Sö 26.5 kl. 9.00–10.30 Arabia ungdomsgård /Arabian yhtenäiskoulu
 • Sö 26.5. kl. 7.30–10.30 Stadion Hostel
  ———–
  Pris: i Arabia 5€, på stadion 6€ /portion

Lunch

 • Lö 25.5.kl. 12.00–14.00 Kaisaniemen ala-aste och Sibelius lukio
 • Sö 26.5. kl. 12.00–14.00 Kaisaniemen ala-aste och Sibelius lukio
  ———–
  Pris: 6€ /portion

Middag

 • Fr 24.5. kl. 15.30–17.30 Kaisaniemen ala-aste eller Sibelius lukio
 • Lö 25.5. kl. 16.00–18.00 Kaisaniemen ala-aste och Sibelius lukio
  ———–
  Pris: 6€ /portion

Kvällsmål

Obs! Lördagens kvällsmål serveras på Gloria där vi samtidigt ordnar ett oförglömligt happening för Teatris deltagare. På programmet står bl.a. musiik, föreställningar, tävlingar, improbattle osv…. Mera information på denna sida inom kort.

 • Fr 24.5. 20.00–21.00 Arabia ungdomsgård /Arabian yhtenäiskoulu
 • Lö 25.5. klo 21.00–22.00 Kulturarenan Gloria
  ———–
  Pris: 5€ /portion

Alla måltider reserveras med denna blankett

 

 

Untitled Document
© Helsingin nuorisoasiainkeskus