Nuori Kulttuuri
Helsingin Nuorisoasiainkeskus Vantaan nuorisopalvelut Espoon nuorisopalvelut Kauniaisten nuorisotoimi Opetus- ja kulttuuriministeriö
nuorten valtakunnallinen teatteritapahtuma

Panelens uppgifter

Ung kultur

Ett Ung kultur -evenemang ger deltagarna möjlighet att uppträda i högklassiga utrymmen, träffa andra som har samma intresse och dela upplevelser med dem samt få konstruktiv respons av en proffspanel.

Föreställningarna visas upp framför en panel på 2-3 medlemmar. Samtliga paneler består av toppnamn inom sin egen bransch och de har ett starkt pedagogiskt kunnande. Panelens uppgift är att skapa en uppmuntrande atmosfär som ger de unga deltagarna en känsla av trygghet och glädje att uppträda. Av panelisterna förutsätts goda muntliga färdigheter, förmåga att lyssna och vilja till kreativt utbyte av åsikter. Den främsta meningen med responsen är att uppmuntra och ge råd till deltagarna. Deltagarna kan också ställa frågor till panelen och precisera kommentarerna. Diskussionen är framförallt till för deltagarna och pjäsernas regissörer. Förutom den muntliga responsen får gruppen också skriftlig respons per post.

Panelen arbetar alltid självständigt. Varken lokala eller riksomfattande aktörer eller Ung kultur-stiftelsen kan påverka dess beslut. Panelen baserar  alltid sin syn på konstnärliga och pedagogiska värderingar och dess främsta uppgift är att stödja den glädje som ungdomarna känner för konstutövande. Panelisternas arbete leds av skådespelerskan Jaana Saarinen. Jaana Saarinen har utsetts av Ung kultur -stiftelsen och fungerar som Teatris konstnärliga ledare i teaterkonst.

Panelisterna

Namnen på panelisterna publiceras i den ordning de bekräftas. Listan kommer att kompletteras.
—————————————–

Osku Heiskanen

Dansare, danslärare, koreograf och draqartist. Varit framträdande redan i över 20 år.

Osku har samarbetat med många finländska artister under sin karriär. Han är också ett bekant ansikte från tv:n och har bl.a. varit programledare för Talent Suomi 2010-2011.

Jukka Keinonen

Jukka Keinonen har jobbat som freelance skådespelare  och regissör i flera teatrar runtom i Finland.

Jukka har regisserat över 30 teaterproduktioner, bl.a. succémusikalen “Onnen maa” som visades 2011-2012 i Kouvolan Teatteri.

Helena Vierikko

Helena Vierikkos karriär fick en flygande start år 1994, då hon belönades med en Jussi-statyett för bästa kvinnliga birolloll i filmen ”Kissan kuolema”.

Helena har jobbat såväl med teater som med film och tv. Senast har vi sett henne på tv år 2012 i serien ”Stalkkeri” på TV1 – där spelade hon huvudroll som en ensamförsörjare som blir förföljd.

Eeva Kemppi

Eeva Kemppi är en freelance teaterkritiker som tagit examen i teaterkonst vid Helsingfors universitet.

Eeva har under sin karriär jobbat med teaterforskning, kritik, administration, pedagogik och teater. Honb har skrivit recensioner bl.a. för Turun Sanomat.

Laura Malmivaara

Talangfull mångsysslare som har jobbat som skådespelerska, fotograf och även sångerska.

Lauras karriär har pågått redan i över 10 år. Vi kommer ihåg henne bl.a. från filmerna ” Levottomat”, ”Kuutamolla” och ”Vares”. Dessutom medverkade hon länge i den populära tv-serien Kotikatu på TV1.

Taisto Oksanen

Taisto Oksanen har gjort en fin karriär inom film, tv-serier och animationer. Han har varit ett bekant ansikte i inhemska filmer och tv-serier efter att han tog sin examen vid Teaterhögskolan år 1993. Dessutom får vi höra hans röst i flera radiopjäser och animationer. Taisto har med sin breda repertoar besökt också bl.a. Q- coh Ryhmäteatteri.

Taisto Oksanen sitter också i styrelsen för Finlands skådespelarförbund.

Sinna Virtanen

En ung och mycket produktv dramaturg från Teaterhögskolan.
Sinna har bl.a. år 2012 skrivit pjäsen ”Italialainen murhenäytelmä”. Pjäsen producerades i samarbete av fyra olika högskolor.

Saara Saarela

Saara Saarela har studerat teaterregi bl.a. vid Konstindustriella högskolan och vid Université de Paris.

Saarela har regisserat prisbelönta kortfilmer och flera tv-serier, t.ex. ”Rikospoliisi Maria Kallio” och ”Kultakuume.com”.

Paavo Kerosuo

Paavo Kerosuo har tagit examen vid Teaterhögskolan och blev känd för allmänheten från Svenska Teaterns succéproduktion Hype.

Efter Hype har Paavo jobbat såväl med filmer som tv-serier och dessutom som dubbare. För många kan han vara bekant från filmen Lejonkungen där han gav sin röst åt den vuxne Simba.

Sinikka Sokka

Sinikka Sokka blev känd redan under 1970-talet som sångerska i kvartetten Agit Prop och som skådespelerska på KOM-teatern.

Sokka är ett känt ansikte för hela folket och har medverkat i ett flertal tv-serier såsom Salatut Elämät, Käenpesä och Vuoroin vieraissa.

Jani Karvinen

Jani Kervinen tog sin magistersexamen i teaterkonst år 2011 och har haft fast anställning som skådespelare vid Nationalteatern sedan 2009.

Karvinen har jobbat med otaliga teater- och musikproduktioner och medverkat i kända tv-serier såsom ”Sydänjää” och ”Käenpesä”.

Jukka Rantanen

Jukka Rantanen jobbar som regissör på Finlands nationalteater. Hans karriär inom teatern började som skådespelare efter att han tagit sin examen cid skådespelarkursen vid Tampereen Yliopisto år 1981. Senare har han jobbat bl.a. som lektor i skådespelarkonst vid Sibelius-akademin.

Rantanen har regiseerat bl.a. opera och talteater. Just nu ses hans pjäs Fedja-setä, kissa ja koira på Nationalteatern.

Eva Kela

Journalisten Eva Kela är bekant bl.a. från tv-programmen Huvila & Huussi, Äidit ja tyttäret samt som programvärd i Min Morgon på Yle fem.

Vid sidan om tv-jobben undervisar Eva i tv-journalistik.

Riko Eklundh

Riko Eklundh tog sin magistersexamen vid Teaterhögskolan år 1989. Han har medverkat i ett flertal teaterproduktioner, filmer och tv-serier (bl.a. Hovimäki, Salatut Elämät osv.). Karriären började vid Åbo Svenska Teater, efter det jobbade Rikoi flera år vid Svenska Teatern i Helsingfors för att nu jobba som freelancer. Riko har också gett sin röst till Sniff i muminserierna och till Nasse i Disneyfilmerna Tiikerin oma elokuva, Nasun suuri elokuva och Nalle Puh ja Möhköfantti.

Miia Maaranen

Miia Maaranen är känd från bl.a. “Salatut elämät” och “Lintu Sininen”. Hon hör till skådespelarna vid Kotka stadsteater.

Sampsa Tuomala

Skådespelaren Sampsa Tuomala är bekant från tv-serierna Pertsaa ja Kilua och Salatut elämät. Han sågs också i filmen “Nightmare – painajainen merellä” som baserade sig på händelserna i Salatutu elämät. Vid sidan om sitt arbete som skådespelare är Sampsa en entusiastisk basketspelare.

Jarkko Niemi

Jarkko Niemi tog sin magistersexamen i skådespelarkonst år 2011 vid Tampereen yliopisto. Karriären började år 2003 med filmen “Hymypoika”. Niemi har också medverkat i filmerna “Ja saapuu oikea yö” och “Rakkauden rasvaprosentti”. Just nu är Jarkko aktuell med filmerna “21 tapaa pilata avioliitto” och “Rölli ja kultainen avain”.

 

Untitled Document
© Helsingin nuorisoasiainkeskus