Nuori Kulttuuri
Helsingin Nuorisoasiainkeskus Vantaan nuorisopalvelut Espoon nuorisopalvelut Kauniaisten nuorisotoimi Opetus- ja kulttuuriministeriö
nuorten valtakunnallinen teatteritapahtuma

Workshops

Teatris ordnar olika typers workshops för unga deltagare och regissörerna.

  • Man kan anmäla sig till workshopparna till 13.5. Vänligen skicka epost till Laura Toikander, laura.toikander(at)hel.fi.

Afrikansk rörelse-, rytm- och teaterworkshop för unga

  • Lö 25.5. kl. 10-12.30 Annegården

Workshoppen tar dig till Afrika genom djembe-trummor, musik, afrikanska dans och afrikanska teatermetoder. Vi tränar bl.a. intensivitet och rytm.

Workshoppen leds av Fatima Usman och Richmond Ghansah. De har jobbat flera år i Finland med teater musik och dans. Som välkända proffs är de mycket eftertraktade konstnärer. Usman och Ghansah jobbar bl.a. som dans- och musiklärare.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av afrikansk teater eller dans. Rekommenderad klädsel: bara fötter och kläder som du lätt kan röra dig i.

Maskeringsworksop för unga

  • Lö 25.5. kl. 11-13.30 Ungas aktivitetscenter Happi
  • Sö 26.5. kl. 10.30-13 Ungas aktivitetscenter Happi


Har du alltid varit nyfiken på hur man skapar sår, blåmärken eller brännskador med smink? Eller undrar du hur man får en skådespelare att se äldre ut än denna är i verkligheten? Nu får du prova på hemligheterna bakom maskering under ledning av maskeringsstuderande. Tro det eller ej, men både bomullsvadd och havregryn kommer att behövas!

Rekommenderad klädsel: kläder som får bli smutsiga. Workshopparna leds av studeranden vid Center Make- Up Artist Academy. Innehållet är liknande i båda maskeringsworkshopparna.

Casting för unga

  • lö 25.5. kl. 10-16 Kulturarenan Gloria


Under casting-tillfället kommer du att tolka en 1-minut lång monologtext som du själv valt. Tolkningen spelas in på video och videosnuttarna sparas i arkivet på Roolituspalvelu. Arkivet används då man letafr efter skådespelare till filmer, tv-serier, reklamer och musiik- och företagsvideor. Det här är ett bra tillfälle att få övning för framtida castingtillfällen. Samtidigt får du dina egna uppgifter insatta i databasen. Under inspelningarna får du också tips inför framtida inspalningar.

Max 50 deltagare. Under 18-åringar behöver tillstånd av sina föräldrar. Deltagarna ska förbereda sig genom att lägga ihop en 1 minuter lång monolog och genom att fylla i en blankett. Själva inspelningen tar ca 5-10min/person.

Workshoppen verkställs av Finlands största castingbyrå Roolituspalvelu som grundades år 1997. Regissör: Tutsa Huuhka.

Maskteaterworksop för unga

  • lö 25.5. kl. 10-13 Narrin näyttämö, Ungas aktivitetscenter Happi


Att jobba med masker passar alla unga som är intresserade av att få konkreta verktyg. Vi rör på oss och bekantar oss med skådespelarens jobb utgående från de fysiska utgångspunkterna. Vi funderar på hur man kan skapa en trovärdig karaktär med masken som rör sig på annat sätt än själva skådespelaren. Med hjälp av masken glömmer skådespelaren sin egna kropp, sin ålder, sitt eget kön och får prova på något alldeles nytt.

I workshoppen används Antero Poppius roliga masker. De täcker skådeseplarens ansikte och ger deltagarna möjligheten att för en gångs skull vara tyst. Rekommenderad klädsel: Enfärgade träningskläder (helst svarta) som du lätt kan röra dig i och som tål svätt. Bara fötter.

Workshoppen leds av Soile Mäkelä. Hon är en av grundarna till Teatteri Metamorfoosi som är specialiserad i maskteater (www.metamorfoosi.com). Dessutom uppträder och regisserar hon, fungerar som lärare och tillverkar masker. I hennes undervisning ser man ett starkt infytande av Lecoq-pedagogiken. Soiles mentorer har varit bl.a. Carlo Boso (Italien), Pierre Byland (Schweiz) och Mario Gonzalez (Guatemala).

Manusworksop för unga

  • lö 25.5. kl. 14-16.30 Ungas aktivitetscenter Happi


En scen är en pjäs i miniatyr. I manusworkshoppen som leds av författaren Marjo Niemi kommer du att höra vad du åtminstone ska veta om du vill skriva en bra scen. Marjo berättar också vad det inte lönar sig att göra. Efter det kommer deltagarna att tillsammans hitta på den perfekta scenen.

Marjo Niemi kommer från Helsingfors och jobbar som författare. Hon skriver framförallt prosa och drama. Hon har tagit examen i dramaturgi vid Teaterhögskolan och skrivit bl.a. åtta pjäser och tre romaner.

—————————————————————————

Workshoppar för regissörerna

—————————————————————————

Hanna Brotherus – dansworkshop för regissörerna

  • lö 25.5. kl. 14-16.30 Annegården


För att må bra ska ungdomarna känna sin egen kropp och vara tillfreds med den. Dessutom är det viktigt att se den andra personen och själv bli sedd. Meningen med dansworkshoppen är att ge dem som jobbar med unga ett tillfälle att lägga beslag på sin egen kropp med hjälp av dans och rörelser. Genom dans kan människan uttrycka saker som saknar ord. Med hjälp av dans kan människan bli hel på sina egna villkor. Du är varmt välkommen att delta, kom på plats i bekväma kläder och bara fötter!

Dansaren Hanna Brotherus jobbar med människor i olika åldrar och i olika livssituationer.  I hennes verk förekommer såväl tonåringar som seniorer, konststuderande som asylsökande. Att kunna vara autentisk och en stark närvaro på scenen är av största vikt i Hanna Brotherus verk.

Maskteaterworkshop för regissörerna

  • lö 25.5. kl. 14-17 Ungas aktivitetscenter Happi


Maskworkshoppen passar alla regissörer som är intresserade av att få konkreta verktyg för bl.a. fysisk rollbildning. Vi övar upp det analytiska ögat och lär oss att ge konkret och konstruktiv feedback till den som uppträder.

Först lär vi oss vad deltagarnas kroppspråk säger, också det som kommuniceras oavsiktligt. Neutralmasken fungerar som ett förstoringsglas och avslöjar allt som inte är neutralt. Det här hjälper den som uppträder att bli varse om vad hon eller han gör. På så sätt blir det lättare att undvika manerer och förstå hur även små saker skapar en berättelse. På kursen används högklassiga neutralmasker som tillverkats av italienska Sartori.

Rekommenderad klädsel: Enfärgade träningskläder (helst svarta), som du lätt kan röra dig i och som tål svätt. Bara fötter. Ta också med dig svarta 20 deniers nylonstrumpbyxor, vi täcker håret med dem 😉

Workshoppen leds av Soile Mäkelä. Hon är en av grundarna till Teatteri Metamorfoosi som är specialiserad i maskteater (www.metamorfoosi.com). Dessutom uppträder och regisserar hon, fungerar som lärare och tillverkar masker. I hennes undervisning ser man ett starkt infytande av Lecoq-pedagogiken. Soiles mentorer har varit bl.a. Carlo Boso (Italien), Pierre Byland (Schweiz) och Mario Gonzalez (Guatemala).

Untitled Document
© Helsingin nuorisoasiainkeskus